Ce-a fost acum 35 de ani?

Lunile mai şi iunie 1990 pot fi rezumate prin ceea ce s-a strigat atunci în pieţele publice:

16-22, cine-a tras în noi?

Iliescu pentru noi este Ceauşescu II!

Ceauşescu nu fi trist, Iliescu-i comunist!

Iliescu nu uita, te votăm la Moscova!

Nu vă fie frică, comunismul pică!

Ieri huligani, azi golani!

Somnul raţiunii naşte monştri!

Libertate te iubim, ori învingem, ori murim!

Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!

Vom muri şi vom fi liberi!

Iliescu nu uita, ţara nu-i moşia ta!

Aţi minţit poporul cu televizorul!

La palatul Cotroceni cântă cucuveaua, / Iliescu şi ai lui şi-au găsit beleaua

Părinţi, ne-aţi vândut comunismului!

Iliescu – Teoctist, Comunist şi Anticrist

PCR – FSN, Diferenţa unde e?

FSN – agentură KGB

Iliescu eşti ateu – te va bate Dumnezeu!

FSN, FSN, du-te în URSS!

Timişoara – Bucureşti? Iliescu o păţeşti!

  • 3 mai 1990 – Eugen Ionescu trimite protestatarilor din Piaţa Universităţii un mesaj de solidaritate prin care se declară golan academician.
  • 8 mai 1990 – Doina Cornea primeşte în Piaţa Universităţii diploma de GOLAN nr. 1.
  • 10 mai 1990 – Doina Cornea adresează o scrisoare deschisă Parlamentului European privind imposibilitatea desfăşurării unui proces electoral liber şi corect datorită unei campanii electorale care nu este, la rândul ei liberă şi corectă.
  • 11 mai 1990 – un număr de 68 de persoane declară greva foamei în Piaţa Universităţii
  • 13 mai 1990 – Doina Cornea face un apel public în vederea alegerilor din 20 mai.
  • 20 mai 1990 – Au loc primele alegeri, aşa-zis libere. După o campanie electorală plină de violenţe şi ameninţări făcute direct sau prin presa pro-fesenistă câştigă, cu un procent de 85% comunistul Ion Iliescu în faţa democraţilor Radu Câmpeanu (PNL) şi Ion Raţiu (PNŢ-CD). De asemenea atât în Camera Deputaţilor cât şi în Senat FSN-ul câştigă o majoritate confortabilă.
  • 27 mai 1990 – Majoritatea organizaţiilor se retrag din Piaţa Universităţii hotărând să continue protestele prin alte metode democratice.
  • 29 mai 1990 – Iliescu îl revocă pe Alexandru Paleologu (care se autodenumise Ambasador al golanilor) din funcţia de Ambasador al României la Paris.
  • 29 mai 1990 – Un grup de peste 150 de scriitori cer Guvernului să poarte un dialog cu greviştii foamei.
  • 31 mai 1990 – Doina Cornea adresează domnului Ion Iliescu o scrisoare deschisă
  • 4 iunie 1990 – C.A.D.A. (Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei) cere public adevărul despre implicarea armatei în evenimentele sângeroase din decembrie 1989
  • 12 iunie 1990 – Guvernul României hotărăşte lichidarea manifestaţiei din Piaţa Universităţii. Poliţia, SRI şi Armata primesc ordine privind îndeplinirea efectivă a acestei hotărâri
  • 13 iunie 1990 – Poliţia intervine în forţă în Piaţa Universităţii, împrăştiind manifestanţii şi operând arestări multiple. La prânz sosesc şi muncitorii de la IMGB care, într-o operaţiune comună cu Poliţia, agresează studenţii şi distrug sediul Institutului de Arhitectură. Furioşi pentru acţiunile în afara legii pornite împotriva lor, manifestanţi atacă, în cursul după-amiezei sediile Poliţiei, Ministerului de Interne, al SRI-ului iar seara şi al Televiziunii Române care a fost nevoită să-şi întrerupă emisia pentru scurt timp.
  • 14 iunie 1990 – În cursul dimineţii sosesc minerii din Valea Jiului (chemaţi de Ion Iliescu) înarmaţi cu topoare, târnăcoape şi bâte şi se deplasează de la Gara de Nord la Piaţa Victoriei unde Iliescu le cere “să ocupe şi să cureţe Piaţa Universităţii”. Încurajaţi de faptul că au fost chemaţi chiar de Preşedintele statului, dar şi încurajaţi în mod direct de acesta, cei peste zece mii de mineri au bătut oameni – grevişti ai foamei, manifestanţi dare şi simpli trecători – au devastat sedii de partid, instituţii de învăţământ şi de cultură, organe de presă de opoziţie. Pentru a realiza aceste atrocităţi, minerii erau în permanenţă însoţiţi de cadre al poliţiei şi ghidaţi spre a găsi obiectivele vizate de foste cadre din Securitate.

Împreună cu alţi grevişti ai foamei este arestat Marian Munteanu.

  • 15 iunie 1990 – Iliescu le mulţumeşte minerilor strânşi în faţă la Romexpo pentru înaltul spirit civic pe care l-au dovedit răspunzând “chemării autorităţilor”.

I se desface contractual de muncă inginerului Ion Mănucu, cel care a încercat să împiedice sosirea ilegală a minerilor (în garnituri suplimentare de tren, în afara schemei autorizate şi care nu ar fi avut drept de circulatie).

Departamentul de Stat al SUA califică evenimentele sângeroase din 13-15 iunie din Bucureşti drept un “atac în inima democraţiei”.

  • 20 iunie – În semn de protest, ambasadorul SUA la Bucureşti refuză partriciparea la solemnitatea de învestire a Preşedintelui României, proaspăt ales, Ion Iliescu.

Petre Roman este desemnat Prim-ministru.

  • 23 iunie – Parlamentul moldovean a adoptat Declaraţia suveranităţii Republicii Sovietice Socialiste Moldova.
  • 28 iunie – Învestirea Guvernului Petru Roman (II)

Abonează-te la buletinul nostru lunar