Raport de activitate (2019-2023) şi proiecte de viitor

Deși Fundația Doina Cornea a fost înființată și înregistrată doar în data de 2.06.2021 ea a desfășurat începând cu anul 2020 şi până în 2.06.2021, atât cât i-a permis legea, mai multe activități convergente scopului și obiectivelor ei.

Printre acestea putem enumera:

 1. Demersuri, împreună cu Fundaţia Academia Civică şi Fundaţia Corneliu Coposu, pe lângă Romfilatelia pentru emiterea unui timbru comemorativ „Doina Cornea”. Din păcate Romfilatelia nu a considerat oportună emiterea acestui timbru comemorativ, din 2019 şi până acum.


 2. Organizarea, în data de 20.02.2020, în parteneriat cu Casa de Licitații Artmark și la sediul acesteia din București, a unei conferințe de presă pentru sensibilizarea opiniei publice în vederea strângerii de fonduri pentru înfiinţarea Fundației Doina Cornea și, implicit, crearea Casei memoriale Doina Cornea. Au participat și au ținut discursuri mai multe personalități (președintele Emil Constantinescu, Dinu Zamfirescu) dar și reprezentanți ai unor instituții cum ar fi Ministerul Culturii sau AFPDR.


 3. Concert caritabil „Doina Cornea – Lumina din întuneric” ce a avut loc în data de 7.03.2020 în sala de concerte Auditorium Maximum din Cluj (Casa Universitarilor). Concertul a fost susținut de Alexandru Tomescu și ansamblul „Flauto Dolce” beneficiind și de participarea actorului Dorel Vișan. Printre invitații de onoare care au participat și susținut discursuri la spectacol se numără și președintele Emil Constantinescu, primarul Emil Boc, Ana Blandiana, Marius Oprea, reprezentanți ai AFPDR, ai Asociației 15 Noiembrie 1987 Brașov și alții.


 4. Susținerea, prin strângerea fondurilor necesare dar și prin participarea directă, a campaniei de cercetări arheologice pentru descoperirea victimelor comunismului desfășurată la Periprava în perioada 31.08-4.09.2020. Această campanie s-a efectuat de colectivul de arheologi ai Fundației Doina Cornea în parteneriat cu AFPDR și sub coordonarea Parchetului Militar.


 5. Susținerea, prin strângerea fondurilor necesare dar și prin participarea directă, a campaniei de cercetări arheologice pentru descoperirea victimelor comunismului desfășurată la Târgu Ocna în perioada 5-9.10.2020. Această campanie s-a efectuat de colectivul de arheologi ai Fundației Doina Cornea în parteneriat cu AFPDR și sub coordonarea Parchetului Militar.


 6. Organizarea, în parteneriat cu asociația Create.Act.Enjoy, în cadrul programului Case de Poveste (11-13.11.2020) a unei vizite ghidate în casa Doinei Cornea .


 7. Pregătirea, în parteneriat cu Artmark, a licitației caritabile pentru sprijinirea înființării Fundației Doina Cornea ce a avut loc în data de 16.12.2020 doar online, fără participarea noastră datorită condițiilor impuse pe timpul pandemiei.


 8. Pregătirea și organizarea, în parteneriat cu Centrul Ceh de la București, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Create.Act.Enjoy și Artmark a expoziției „Eroinele”, având ca punct central personalitatea Doinei Cornea (12.02-14.03.2021).


 9. Susținerea, prin strângerea fondurilor necesare dar și prin participarea directă, a campaniei de cercetări arheologice pentru descoperirea victimelor comunismului desfășurată la Caransebeș în perioada 24-28.05.2021. Această campanie s-a efectuat de colectivul de arheologi ai Fundației Doina Cornea în parteneriat cu AFPDR și sub coordonarea Parchetului Militar.


 10. Organizarea, în parteneriat cu asociația Create.Act.Enjoy, în cadrul programului Case de Poveste a unei noi vizite ghidate în casa Doinei Cornea în data de 2.06.2021.


 11. Editarea și publicarea pe site-ul fundației a buletinului informativ „De la opoziție spre comunism”cu articole semnate, printre alții, de Ana Blandiana, Emil Constantinescu, Dorin Tudoran, Gabriel Andreescu.


(2021 – prezent) 1. Organizarea, în parteneriat cu asociația Create.Act.Enjoy, în cadrul programului Case de Poveste (5-6.06.2021) a unei vizite ghidate în casa Doinei Cornea.


 2. Organizarea campaniei de cercetări arheologice pentru descoperirea victimelor comunismului desfășurată la Periprava în perioada 3-18.07.2021. Această campanie s-a efectuat de colectivul de arheologi ai Fundației Doina Cornea în parteneriat cu AFDPR și sub coordonarea Parchetului Militar.


 3. Înfiinţarea, prin protocolul semnat în data de 19.07.2021 cu Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, a Bibliotecii Doina Cornea, devenită astfel filială a BCU.


 4. Înfiinţarea şi acreditarea la Biblioteca Naţională a României, prin atestatul emis în data de 5.08.2021,a Editurii Doina Cornea, ca departament al fundaţiei.


 5. Organizarea campaniei de cercetări arheologice pentru descoperirea victimelor comunismului desfășurată la Târgu Ocna în perioada 3-13.10.2021. Această campanie s-a efectuat de colectivul de arheologi ai Fundației Doina Cornea în parteneriat cu AFDPR și sub coordonarea Parchetului Militar.


 6. Publicarea la Editura Doina Cornea volumul de poezii „Sorin Grecu – Vara Coriştilor”.


 7. Sponsorizarea, prin intermediul Societăţii de Cruce Roşie Române refugiaţii din Ucraina cu suma de 10.000 lei.


 8. Organizarea campaniei de cercetări arheologice pentru descoperirea victimelor comunismului desfășurată la Târgu Ocna în perioada 15-21.05.2022. Această campanie s-a efectuat de colectivul de arheologi ai Fundației Doina Cornea în parteneriat cu AFDPR și sub coordonarea Parchetului Militar.


 9. Publicarea la Editura Doina Cornea albumul de fotografie „Feleki István – Transpaysage”.


 10. Organizarea campaniei de cercetări arheologice pentru descoperirea victimelor comunismului desfășurată la Periprava în perioada 1-11.08.2022. Această campanie s-a efectuat de colectivul de arheologi ai Fundației Doina Cornea în parteneriat cu AFDPR și sub coordonarea Parchetului Militar.


 11. Organizarea pelerinajului „Ei sunt Eroii/ Un omagiu pentru martirii neamului/2922 km pentru 2922 zile de detenţie” în colaborare cu Marius Balo, AFDPR, Asociaţia „15 Noiembrie Braşov”, Fundaţia Academia Civică, Asociaţia Rupicapra, Asociaţia Opération Villages Ukrainiens (în curs de înregistrare juridică).


 12. Realizarea de către Fundaţia Doina Cornea împreună cu Televiziunea Română a filmului TV „2922” având ca subiect pelerinajul lui Marius Balo la principalele locuri de detenţie şi exterminare a Martirilor neamului.


 13. Lansarea, cu ocazia vernisajului expoziţiei de fotografii Feleki István ce a avut loc la Muzeul de Artă din Cluj a celui de-al doilea volum publicat: Feleki István – Transpaysage (7.09.2022).


 14. Organizarea, în parteneriat cu Fundaţia Corneliu Coposu şi Clubul Monarhiştilor Clujeni în perioada 6 – 8 iunie 2023 a conferinţei „1990 – Primăvara de la Bucureşti”.


 15. Organizarea celei de a X-a campanii de cercetări arheologice pentru descoperirea victimelor comunismului desfășurată la Periprava în perioada 29.08.2023 – 6.09.2023. Această campanie s-a efectuat de colectivul de arheologi ai Fundației Doina Cornea în parteneriat cu AFDPR.


 16. Organizarea expoziţiei „Doina Cornea – Doamna din spatele ferestrei” la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în perioada 15 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024.


Cu cât mai mult vom avea şi susţinerea voastră financiară cu atât mai multe proiecte vom putea realiza în concordanţă cu obiectivele FUNDAŢIEI DOINA CORNEA!

Printre aceste proiecte, pe care dorim să le realizăm în viitor sunt:

 • Expoziţia ”Doina Cornea – Frânturi de viaţă şi autoportrete”

 • Concursul anual de desene pentru copii: „Copiii expun împreună cu Doina Cornea”

 • Expoziţia „Doina Cornea – Doamna din spatele ferestrei” Chişinău

 • Concert la două piane – Pianul Doinei Cornea şi al lui Iuliu Maniu pe aceeaşi scenă

 • Republicarea cărţilor Doinei Cornea

 • Publicarea unui album de pictură şi desen Doina Cornea

 • Publicarea altor volume semnate Marius Oprea, Sorin Grecu, Marius Balo, etc.

 • Organizarea unor noi şantiere arheologice pentru descoperirea victimelor comunismului în România

NU EZITAŢI!

ÎNREGISTRAŢI-VĂ CU O MICĂ CONTRIBUŢIE LUNARĂ CU CARDUL PE PAGINA DE DONAŢII A SITE-ului FUNDAŢIEI!

Postări recente: